Thursday, 11 July 2013

Salam Ramadhan Al Kareem 1434H

"Lepas basuh pinggan, ikut Abah pergi masjid " kata Abah separuh memerintah.

Aku memandang kepada Emak. Emak angguk sahaja. Maksudnya emak mahu aku ikut Abah solat subuh ke masjid. Jangan melawan.

Nampaknya, aku kena batalkan niat untuk sambung tarik gebar selepas kenyang bersahur.

Aku bonceng di belakang. Kami tidak pakai helmet. Kopiah sahaja.

Ganjil. Dalam cahaya suram menjelang subuh, aku lihat kubah masjid berada di tanah. Bukan di bumbung masjid. Ajaib.

Abah macam tidak nampak keganjilan itu. Aku cuit bahu dia dan tunjukkan ke arah kubah yang berada di tanah. Mungkin kubah itu tengah sujud fikir aku.

" Kenapa? " tanya Abah.

" Lailatuqadar " kata aku dengan jari masih menunjuk kepada kubah.

"Kepala otak engkau. Berapa lama engkau tak ke masjid? "

Tidak pasal-pasal aku kena marah. Rosak pengalaman suci aku ini.

" Diorang tengah renovate masjid la. Bumbung masjid bocor.. pasal tu kubah tu dorg angkat letak kat tanah.. pandai, " sambung Abah memaki lagi.





::Selamat menyambut ketibaan bulan Ramadhan,banyakkan amal ibadat,rajin-rajin la ke masjid. :)


Wednesday, 3 July 2013

Memeriahkan MajlisBina Masjid

Rasa macam dah terlambat beberapa hari pulak. Padahal niat nak updated blog ni dah ada dari hari isnin haritu tapi macam-macam masalah yang datang. Line wifi tak ok la,mata ni cepat sangat mengantuklah. Tapi malam ni aku kuatkan kelopak mata ni semata-semata untuk jari ni menari-menari atas papan kekunci. Ewah! Poyo pulak ayat aku. Haha.

Pepagi buta ni aku tak rasa nak merepek panjang-panjang. Sebabnya aku memang dah niat nak post gambar kenang-kenangan masa aku pergi kenduri kahwin adek member aku dekat Jerantut,Pahang. Merasalah datang kenduri orang pahang. Hehe.



Pasangan pengantin diapit oleh bidadari. Tema warna merah.


Ni adalah antara class mate aku. Boleh pilih kalau korang nak jadikan dorang ni isteri or ipar. Hehe.


Depan pintu utama pun sempat lagi nak cari populariti. Eh,kenapa dengan yang belakang tu?


Saja nak tangkap gambar khemah. Cer cari mana korang? :D


Banyak gila lauk. Makan. Makan. Makan.


Keep smile


Smile like a diamond. Eh!


Last picture. Gila time nak balik sebab terlebih makan lembu dengan kerbau.


Sebab-sebab kenapa aku suka pergi kenduri kahwin? Mungkin sebab boleh tangkap gambar banyak-banyak kot. And mungkin boleh feeling-feeling nak kahwin jugak. Entah bila agaknya masa aku. Kalau mak aku baca apa yang aku tulis ni,confirm kene parang. Belum habis belajar dah gatal nak berangan kahwin. Haha! 

Oklah,mata pun dah mengantuk sangat. Masa untuk berdengur. Hadap langit,renung bulan bintang,ucapkan syukur. Moga kita bakal dikurniakan udara untuk bernafas hari esok. Selamat malam!