Friday, 6 December 2013

Jalan Melihat DuniaMu

Malam ni aku rasa macam nak post gambar-gambar yang yang sempat dirakamkan masa pergi ZooTaiping semalam. Benda ni langsung takda dalam planning aku. Cuma.. tiba-tiba rasa nak pergi. So, aku gagahkan jugak diri ni untuk ke sana.
Nasib baik jugak la ada jiwaraga ni nak temankan and parents aku pun percaya yang aku boleh drive sendiri walaupun memula mak macam berat je nak bagi aku pergi. Maklumlah, sekarangkan musin hujan.
Tapi bak kata aku, kalau aku yakin, orang pun kena yakin jugak dengan aku.
So, inilah hasilnya. Me and soul in short travel.
























**Take Note
   -Next planning in programming. Spend more money then we can travel the world. 

Telefon Terjatuh ke dalam tandas, apa yang perlu anda lakukan??

Telefon anda terjatuh di dalam tandas? Jangan risau kerana jika dibilang termasuk juga dengan diri anda, hampir-hampir 15% manusia juga mengalami masalah yang sama.
Jadi, apa yang perlu anda lakukan?

1) Ambil telefon anda dengan secepat mungkin - lebih lama anda biarkannya didalam air, semakin tipis harapan untuk menghidupkan ia semula.

2) Matikan telefon jika ia masih menyala. Dan jika sudah terpadam, jangan sesekali untuk menghidupkannya.

3) Keluarkan sim kad, memori kad dan bateri.

4) lapkan secara perlahan-lahan ke seluruh bahagian yang basah dengan menggunakan tuala kering.

5) Letakkan telefon tersebut di dalam bekas yang berisi beras dan biarkan ia selama 24 jam. - beras mampu untuk mengeluarkan cecair di dalam telefon tadi.

Perkara yang perlu dielakkan :

1) Jangan menggunakan hair dryer untuk mengeringkan telefon

2) Jangan mengecas semasa tempoh kuarintim.


Selamat Mencuba.

Thursday, 11 July 2013

Salam Ramadhan Al Kareem 1434H

"Lepas basuh pinggan, ikut Abah pergi masjid " kata Abah separuh memerintah.

Aku memandang kepada Emak. Emak angguk sahaja. Maksudnya emak mahu aku ikut Abah solat subuh ke masjid. Jangan melawan.

Nampaknya, aku kena batalkan niat untuk sambung tarik gebar selepas kenyang bersahur.

Aku bonceng di belakang. Kami tidak pakai helmet. Kopiah sahaja.

Ganjil. Dalam cahaya suram menjelang subuh, aku lihat kubah masjid berada di tanah. Bukan di bumbung masjid. Ajaib.

Abah macam tidak nampak keganjilan itu. Aku cuit bahu dia dan tunjukkan ke arah kubah yang berada di tanah. Mungkin kubah itu tengah sujud fikir aku.

" Kenapa? " tanya Abah.

" Lailatuqadar " kata aku dengan jari masih menunjuk kepada kubah.

"Kepala otak engkau. Berapa lama engkau tak ke masjid? "

Tidak pasal-pasal aku kena marah. Rosak pengalaman suci aku ini.

" Diorang tengah renovate masjid la. Bumbung masjid bocor.. pasal tu kubah tu dorg angkat letak kat tanah.. pandai, " sambung Abah memaki lagi.





::Selamat menyambut ketibaan bulan Ramadhan,banyakkan amal ibadat,rajin-rajin la ke masjid. :)


Wednesday, 3 July 2013

Memeriahkan MajlisBina Masjid

Rasa macam dah terlambat beberapa hari pulak. Padahal niat nak updated blog ni dah ada dari hari isnin haritu tapi macam-macam masalah yang datang. Line wifi tak ok la,mata ni cepat sangat mengantuklah. Tapi malam ni aku kuatkan kelopak mata ni semata-semata untuk jari ni menari-menari atas papan kekunci. Ewah! Poyo pulak ayat aku. Haha.

Pepagi buta ni aku tak rasa nak merepek panjang-panjang. Sebabnya aku memang dah niat nak post gambar kenang-kenangan masa aku pergi kenduri kahwin adek member aku dekat Jerantut,Pahang. Merasalah datang kenduri orang pahang. Hehe.



Pasangan pengantin diapit oleh bidadari. Tema warna merah.


Ni adalah antara class mate aku. Boleh pilih kalau korang nak jadikan dorang ni isteri or ipar. Hehe.


Depan pintu utama pun sempat lagi nak cari populariti. Eh,kenapa dengan yang belakang tu?


Saja nak tangkap gambar khemah. Cer cari mana korang? :D


Banyak gila lauk. Makan. Makan. Makan.


Keep smile


Smile like a diamond. Eh!


Last picture. Gila time nak balik sebab terlebih makan lembu dengan kerbau.


Sebab-sebab kenapa aku suka pergi kenduri kahwin? Mungkin sebab boleh tangkap gambar banyak-banyak kot. And mungkin boleh feeling-feeling nak kahwin jugak. Entah bila agaknya masa aku. Kalau mak aku baca apa yang aku tulis ni,confirm kene parang. Belum habis belajar dah gatal nak berangan kahwin. Haha! 

Oklah,mata pun dah mengantuk sangat. Masa untuk berdengur. Hadap langit,renung bulan bintang,ucapkan syukur. Moga kita bakal dikurniakan udara untuk bernafas hari esok. Selamat malam! 






Friday, 28 June 2013

Tiup Habuk

Hye! Rasanya dah lama jari ni tak menari-nari atas keyboard. Blog ni pun nampak dah macam bersawang. Tiup sikit. Fuuhhhh!~ Ok,dah kurang sikit habuk.

Takda apa pun sebenarnya nak tulis. Saja singgah jalan-jalan dekat sini. Yuhoo. Tapi harini aku rasa macam happy sikit sebab result operating management aku dapat A. Patut ke aku happy? Rasanya patut sebab tu usaha aku. Jangan salah sangka,aku bukan nak bangga tapi cuma nak bagitau je. Perkara yang happy-happy ni kene la berkongsikan. Haha!

Tapi malam ni aku sedikit sakit hati. Apasal Teduhan Kasih episode 25 dengan 26 tak boleh nak download ni. Aku nak tatap muka Ehsan sebelum tidur la oii. Cop! Esok kelas aku pukul 8pagi la. Masa untuk tidur sekarang. Selamat Malam sekalian manusia. :)


Flying kiss~

Saturday, 16 February 2013

Kuala Lumpur,here I come!

Baru-baru ni sebelum balik Perak,aku berkesempatan berjalan-jalan sambil membeli belah ditempat orang. Selalu kalau turun KL,aku takkan singgah kemana sebab nak kejar bas. Tapi disebabkan haritu aku dapat tiket ke Perak pukul 7.30malam,why not aku berjalan kan? Lagipun aku sampai dekat Pekeliling pukul 10.45pagi. Takkan nak buang masa duduk dekat Pudu je. So,ni lah hasil perjalanan aku selama sehari suntuk sampai tersesat-sesat. Jeng jeng jeng..


At Masjid India. Sempat belek cari casing handphone baru.
 Ngee~

Sempat lagi snap gambar dekat kawasan yang dipenuhi manusia.


Beliau terlalu sibuk mencari baju sehingga tidak
perasan gambarnya telah berjaya dirakam lensa. Haha.



Cantik kan? Kita nak satu boleh tak? Hadiahkan lah. :D



Aasa jalan-jalan dekat Central Market or Pasar Seni,kita terjumpa gambar ni.
Uncle, U looks so sexy! Haha.



Pura-pura buat aksi cute. Agak annoying disitu.


1,2,3. Smile! :D
Cannot say anything. Just 'peace'



Happy Chinese New Year! Gong Xi Fa Cai!