Friday, 3 March 2017

Kota Kinabalu, Sabah

Baru-baru ni kakak aku, member dia and husband member dia ajak aku pergi Sabah semata-mata untuk makan lobster.

Aku ulang. Semata-mata. 

Walaupun kitorang pergi sekejap je, ni ada beberapa aktiviti yang aku senaraikan kalau korang pergi Kota Kinabalu untuk 3hari 2malam.

1) Snorkeling Manukan Island and Mamutik Island
- lebih kurang 15-20min dari Kampung air (hotel) ke Jesselton Point.
- laut serius jernih gila. Coral dekat Mamutik island sangat lawa.

2) Pasar Philippine
- seafood paling best
- but local suggestkan kitorang makan area Anggun. Katanya lebih bersih and murah.
- dekat dengan pasar kering. Dekat sini korang boleh beli KUIH CINCIN and ikan masin.

3) Kampung Air
- macam pasar malam. Jual macam-macam jenis mutiara. Dari kerongsang tudung sampai la accessories.
- ada jugak perkhidmatan urut kaki
- bila siang, ada pasar bundle. Sepanjang jalan. Rambang mata oii.


Total lost (random)
Tiket Flight (pergi Air Asia, balik Malindo Air) : RM283
Hotel 3h2m : RM120/2 orang
Snorkeling : RM47 incl gst untuk 2 pulau
Urut kaki : RM20
Seafood 4 org, siap order lobster : RM240

*Tips : Jangan lupa tawar harga kalau pergi mana-mana pasar.













Sunday, 3 July 2016

KECEWA

Pernah tak kau rasa kecewa dengan manusia? Samada keluarga, kawan-kawan atau seseorang yang engkau sayang?

Sebenarnya perasaan kecewa ni muncul bukan sebab engkau dah benci tapi disebabkan kau dah penat untuk hadap dengan perangai manusia.

Tipulah kalau aku kata aku tak pernah kecewa kan. Jadi, ini aku ada senaraikan cara untuk mengubati perasaan kecewa tu.

Mula-mula, kau cuba untuk hadamkan perangai manusia yang berada disekeliling kau. Then, simpan dalam hati sampai sebati dalam diri. Yang terakhir, bila dah sebati, mesti kau dah lali dengan semua perkara.

Tapi ingat, biar kecewa dengan manusia tapi jangan sesekali kau kecewa dengan yang maha pencipta kau.

4.29am
Puasa ke 28

Thursday, 16 June 2016

2 TAHUN

Fuhhhh !!

Berhabuk gila blog ni. Bersawang habis. Dekat 2 taun jugak la aku tak updated apa-apa. Nak kata busy tu takda la sangat. Maybe kekangan masa time belajar dulu kot. Ada masa terluang je memember mesti ajak melepak. Balik pulak memalam. But, its ok sebab benda-benda yang macam tu la yang aku paling rindu sekarang. Belajar dengan bekerja sangat-sangat tak sama.

Aku try updated slow-slow tau. Sebenarnya aku nak kemaskan blog ni tapi aku lupa cara la. Hahahaha !

So, sorry kalau nampak macam serabut. Aku try slow-slow.

SALAM RAMADHAN
-hari ke 11

Thursday, 9 January 2014

Tanda - tanda Jodoh Kita

Pertama,
orang yang berjodoh dengan kita walaupun selalu bersama, tidak akan ada sedikit pun perasaan bosan, jenuh ataupun tertekan. Semakin hari semakin sayang padanya.
Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita.
Dia pun akan merasakan hal yang sama seperti yang kita rasakan. Rasa senang apabila bersama.
Jika berjauhan terasa ade kerinduan dan ingin berjumpa dengannya. Ketiadaan dirinya buat kita terasa seperti kehilangannya.

Kedua,
orang yang berjodoh dengan kita bersikap bersahaja dah tidak 'aneh-aneh'.
Cuba perhatikan caranya berpakaian, caranya berbicara, caranya tertawa, caranya tersenyum mahupun caranya makan dan minum.
Tidak terlalu menjaga imej. Bak kata orang, tidak terlalu nak cover-cover.
Apabila dia tampil dengan ada seadanya, yang mana tidak dibuat-buat, maka itu adalah salah satu tanda-tanda dia adalah calon pasangan hidup kita.
Jika tidak, maka anda mesti merelakan perpisahan dengannya kerana dia bukanlah jodoh yang terbaik buat diri anda.

Psst : Jodoh pertemuan ditangan Tuhan. Hanya Dia yang layak mengatur segalanya. Kita cuma mampu merancang. :)

Tuesday, 7 January 2014

Kenali Jodoh Anda

 1. Jodoh dari Syaitan :
Kamu berdua berkenalan, berpegangan tangan dan terus buat maksiat.. Akhirnya si wanita mengandung baru kamu menikah.

2. Jodoh dari Jin :
Kamu berdua berkenalan, kamu suka pada dia, tapi dia tidak suka padamu.. Akhirnya cinta ditolak dukun bertindak, dan juga akhirnya dia mahu menikah denganmu.

3. Jodoh dari Allah S.W.T :
Kamu berdua berpandangan mata, yang akhirnya menusuk ke kalbu, Kamu meminang dia, dan dia menerima pinangan kamu, dan kamu berdua menikah... InsyaAllah kekal hingga akhir hayat, dan itulah yang di katakan syurga cinta.

Friday, 6 December 2013

Jalan Melihat DuniaMu

Malam ni aku rasa macam nak post gambar-gambar yang yang sempat dirakamkan masa pergi ZooTaiping semalam. Benda ni langsung takda dalam planning aku. Cuma.. tiba-tiba rasa nak pergi. So, aku gagahkan jugak diri ni untuk ke sana.
Nasib baik jugak la ada jiwaraga ni nak temankan and parents aku pun percaya yang aku boleh drive sendiri walaupun memula mak macam berat je nak bagi aku pergi. Maklumlah, sekarangkan musin hujan.
Tapi bak kata aku, kalau aku yakin, orang pun kena yakin jugak dengan aku.
So, inilah hasilnya. Me and soul in short travel.
























**Take Note
   -Next planning in programming. Spend more money then we can travel the world. 

Telefon Terjatuh ke dalam tandas, apa yang perlu anda lakukan??

Telefon anda terjatuh di dalam tandas? Jangan risau kerana jika dibilang termasuk juga dengan diri anda, hampir-hampir 15% manusia juga mengalami masalah yang sama.
Jadi, apa yang perlu anda lakukan?

1) Ambil telefon anda dengan secepat mungkin - lebih lama anda biarkannya didalam air, semakin tipis harapan untuk menghidupkan ia semula.

2) Matikan telefon jika ia masih menyala. Dan jika sudah terpadam, jangan sesekali untuk menghidupkannya.

3) Keluarkan sim kad, memori kad dan bateri.

4) lapkan secara perlahan-lahan ke seluruh bahagian yang basah dengan menggunakan tuala kering.

5) Letakkan telefon tersebut di dalam bekas yang berisi beras dan biarkan ia selama 24 jam. - beras mampu untuk mengeluarkan cecair di dalam telefon tadi.

Perkara yang perlu dielakkan :

1) Jangan menggunakan hair dryer untuk mengeringkan telefon

2) Jangan mengecas semasa tempoh kuarintim.


Selamat Mencuba.